top of page
Writer's pictureAdam Claes

Google wordt geconfronteerd met een nieuwe rechtszaak waarin wordt beweerd dat het monopolie van de

Een verzameling van 37 staten in de Verenigde Staten heeft een nieuwe rechtszaak aangespannen tegen Google, waarin wordt beweerd dat het bedrijf monopolistische controle heeft over Android-appwinkels. Google reageerde door de zaak "onverdiend" te noemen en uit te leggen hoe ze een open Android-ervaring voor app-winkels en ontwikkelaars ondersteunen.


De klacht is vooral bedoeld om zich te verzetten tegen de plannen van Google om een commissie van 30 procent op te leggen op alle transacties die via Google Play Store-apps worden gedaan. De verhuizing zal in september 2021 van kracht worden en prominente app-ontwikkelaars zijn natuurlijk niet tevreden met de beslissing. Momenteel wordt de regel slechts lukraak toegepast.




Volgens de rechtszaak heeft Google stappen ondernomen om te voorkomen dat app-shops van derden voet aan de grond krijgen in het Android-ecosysteem. Google wordt ook beschuldigd van het nastreven van partnerschappen met ontwikkelaars om hen te overtuigen hun apps niet uit de Play Store te verwijderen, evenals het introduceren van tal van barrières en campagnes om de waargenomen veiligheid van apps die niet in de Play Store worden vermeld, te ondermijnen.


Google heeft zijn ongenoegen over de rechtszaak geuit in een blogpost waarin wordt uiteengezet waarom zij vinden dat deze 'onverdiend' is. De rechtszaak negeert het feit dat Android altijd toegankelijk is geweest voor app-winkels van derden en dat "de meeste Android-apparaten worden geleverd met twee of meer app-winkels vooraf geladen", aldus Google.


Klanten kunnen apps altijd side-loaden of ze zelfs rechtstreeks downloaden van de website van de ontwikkelaar, volgens het bedrijf, wat alleen mogelijk is op Android en niet mogelijk is op het besturingssysteem van de concurrentie, Apple's iOS.


Wat commissies betreft, verklaarde Google dat ze slechts 15% in rekening brengen over de eerste $ 1 miljoen aan inkomsten en dat ze 30% in rekening brengen over de inkomsten die daarna worden behaald. Andere Android-app-retailers, zoals de Amazon App Store, rekenen een vergoeding van 20-30%, terwijl de Samsung Galaxy Store een commissie van 30% vraagt. Google beweert dat het dit geld nodig heeft om ontwikkelaarstools te ontwikkelen en het Android-ecosysteem te verbeteren.


Antitrustregelgevers in het Verenigd Koninkrijk en Australië hebben al een rechtszaak aangespannen tegen Google, daarbij verwijzend naar zijn marktdominantie onder zoekmachines.Als er een probleem is, neem dan contact met mij op via Google Bellen.


5 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page