top of page
  • Writer's pictureAdam Claes

Hoe op te lossen Kon sitemapfout niet ophalen in Google Search Console

Veel websites gebruiken Google Search Console om hun WordPress-sitemaps te indexeren. Google heeft zijn zoekdashboard geüpgraded en ongeveer twee jaar geleden verschillende functies gewijzigd.


Gebruikers hebben echter problemen gemeld in zowel de nieuwe als de oude versie van Google Search Console, waarbij af en toe het bericht 'sitemapstatus kon niet worden opgehaald'. Bugs zijn een onvermijdelijk onderdeel van programmeren. Zelfs de meest geavanceerde ontwikkelingsbedrijven, zoals Google, kunnen soortgelijke problemen tegenkomen in hun programma's.


De nieuwe Google-zoekconsole heeft een fout genaamd "Kan sitemap niet ophalen" (of "Sitemap kan niet worden gelezen"). Het kan echter ook een ernstige blunder zijn. In de onderstaande secties bespreken we de redenen voor dit probleem en hoe u dit kunt oplossen.


Kan sitemap niet ophalen is meestal een bug van Google


Het probleem met het niet ophalen van de sitemap wordt vaak veroorzaakt door een bug in het zoekvenster van Google. Dit is geen eenvoudig op te lossen probleem. In werkelijkheid is de status in behandeling en moet u even wachten op het resultaat.


Als u uw IP-adres of browser wijzigt, kan de sitemapstatus mogelijk de fout niet ophalen. Er zijn echter geen waterdichte oplossingen.


Kijk of de sitemap kan worden opgehaald


U kunt de URL van uw website typen om te zien of deze is geïndexeerd in het nieuwe zoekdashboard.


Als de URL is geïndexeerd, verschijnt het bericht "URL is op Google". Als uw URL niet is geïndexeerd of u wilt dat deze opnieuw wordt geïndexeerd, klikt u op 'Indexering aanvragen' om de crawler van Google deze opnieuw te laten analyseren.


Deze functie zal uw sitemap echter nooit als geïndexeerd weergeven. Om dit te voorkomen, gebruiken we de indextag in sitemaps. U kunt echter Inspect URL gebruiken om te zien of de sitemap kan worden opgehaald.


Om dit te doen, typt u eenvoudig de URL van uw sitemap in. Klik op "Live Test" wanneer u ziet dat Google de URL niet heeft geïndexeerd. Er verschijnt een nieuwe pagina met de mededeling dat de kaart niet kan worden geïndexeerd vanwege de Noindex-tag. Scrol naar de onderkant van de pagina totdat u 'Pagina ophalen' ziet. Als er 'Geslaagd' wordt weergegeven, betekent dit dat uw sitemap nog in behandeling is en dat de fout 'Kan sitemap niet ophalen' slechts een storing is.


Wat als de status van de sitemap niet kon worden opgehaald, geen bug was?


Het is mogelijk dat het geen Google-probleem is en dat uw sitemap eigenlijk onleesbaar is. Open in dit geval uw sitemap en controleer nogmaals of de inhoud beschikbaar is. Om ervoor te zorgen dat de sitemap voldoet aan de criteria van Google, kun je de Google sitemap validator tools gebruiken.


XML Sitemap Validator is een fantastische tool voor het valideren van Google-sitemaps. Deze tool laat je weten of je de juiste opmaak voor je sitemap als website hebt gebruikt om de opmaak te onderzoeken.


Bovendien kunnen sommige plug-ins voorkomen dat Google toegang krijgt tot uw websites. U moet uw plug-ins controleren om er zeker van te zijn dat geen van hen Google blokkeert.


U kunt vergelijkbare tools gebruiken, aangezien Google de "Render"-mogelijkheid uit zijn zoekpaneel heeft verwijderd. Fetch & Render is een prachtig alternatief om je website door de ogen van Google te zien.Als er een probleem is, neem dan contact met mij op via Google Bellen.


846 views0 comments
bottom of page