top of page
  • Writer's pictureAdam Claes

Waarom het riskant is om Facebook, Google of Apple te gebruiken om overal in te loggen

Heb je ooit de opties voor "Aanmelden met Facebook" of "Aanmelden met Google" gezien als een optie wanneer je op een website een account aanmaakt, zodat je later terug kunt komen of afrekent met een bestelling? In plaats van uw e-mailadres op te geven en een wachtwoord in te stellen, kunt u gewoon op "Aanmelden met..." klikken en toegang tot uw account autoriseren als u al bent aangemeld bij een van deze andere platforms. Er is geen e-mailadres of wachtwoord nodig.


Dit staat bekend als SSO (Single Sign-On). Het is snel en eenvoudig, en het elimineert de noodzaak om een ​​nieuw account en wachtwoord aan te maken.




"Single sign-on" is handig. Het elimineert de noodzaak voor u om een ​​andere accountlogin te onthouden. Het is echter niet zo veilig als u misschien denkt. Hoewel grote digitale bedrijven met de middelen om te investeren in beveiliging, zoals Facebook, Google en Apple, SSO aanbieden, vertrouw je erop dat ze je privacy en beveiliging beveiligen. Ze hebben ook vertrouwen in externe bedrijven die de SSO-functie gebruiken om uw veiligheid en privacy te waarborgen.


Phishers hebben toegang tot alle accounts die u hebt beveiligd met het SSO-account als een van de websites die de SSO-functionaliteit gebruiken, wordt gecompromitteerd. Facebook kondigde in september 2018 een groot datalek aan dat ten minste 50 miljoen van zijn gebruikers trof. Door deze inbreuk werden alle andere accounts blootgelegd die werden gebruikt door iedereen die zich aanmeldde met Facebook SSO.


Het wijzigen van uw wachtwoord op het account dat u gebruikt voor SSO kan ook moeilijk zijn. Elke keer dat u zich aanmeldt bij een site die SSO gebruikt, moet u het nieuwe wachtwoord opnieuw invoeren. U kunt zich mogelijk ook niet aanmelden bij websites waarop u zich hebt aangemeld met SSO als u het account kwijtraakt dat u voor SSO hebt gebruikt. (Als u bijvoorbeeld Facebook gebruikt om een ​​website-account voor een fotoalbum te maken en vervolgens de toegang tot uw Facebook-account verliest, heeft u geen toegang meer tot uw website-account voor het fotoalbum.)


Het gebruik van een wachtwoordbeheerder is een betere manier om snel toegang te krijgen tot uw accounts op websites. Dit zijn programma's die al uw wachtwoorden opslaan en die automatisch uw accountgegevens kunnen invullen wanneer u terugkeert naar een website en u wilt aanmelden. Het bespaart u de moeite om wachtwoorden te onthouden en in te voeren. Ook heeft u de zekerheid dat uw gegevens veilig zijn.


Het is fantastisch om het jezelf gemakkelijker te maken, maar niet ten koste van je privacy en veiligheid.Als er een probleem is, neem dan contact met mij op via Facebook Nederland.


3 views0 comments
bottom of page